Genel

Rusya, Ukrayna’nın dört bölgesini daha resmen ilhak edecek!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ve Batı tarafından sahte olarak kınanan referandumların ardından Ukrayna'nın dört bölgesini daha resmi olarak ilhak etmek için Cuma günü bir imza töreni düzenleyecek.

Rus destekli yetkililer daha önce beş günlük tatbikatın neredeyse tam bir halk desteği sağladığını iddia etmişti. Doğuda Luhansk ve Donetsk’te, güneyde Zaporizhzhia ve Kherson’da sözde oylamalar yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Kremlin’de önemli bir konuşma yapacak.

Moskova’daki Kızıl Meydan’da, dört bölgenin Rusya’nın bir parçası olduğunu ilan eden reklam panoları ve akşam için bir konser planlandığı bir sahne şimdiden kuruldu. Olay, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesini, aynı zamanda itibarsız bir referandumun ardından ve bir sahneden cumhurbaşkanlığı zaferi konuşmasıyla müjdelenmesini yansıtıyor. Bu ilk ilhak, uluslararası toplumun büyük çoğunluğu tarafından hiçbir zaman tanınmadı. Bay Putin’in benzer bir açık hava adresi planladığına dair bir onay yok.

Sözcü Dmitry Peskov, “Yarın saat 15:00’te (12:00 GMT) Grand Kremlin Sarayı’nın St George Salonunda yeni bölgelerin Rusya’ya dahil edilmesi konusunda bir imza töreni düzenlenecek” dedi. Doğudan Rus destekli iki ayrılıkçı liderin de katılması bekleniyor.

Rusya cumhurbaşkanının, 70. doğum gününden üç gün önce 4 Ekim’de parlamentonun üst kanadına ayrı bir konuşma yapması bekleniyor. Parlamento, uluslararası toplumun çoğu tarafından reddedilen Rusya’nın ilhakını onaylamada da rol oynayacak. Sürecin bağımsız bir denetimi yapılmadı ve seçim görevlilerinin silahlı askerler eşliğinde kapı kapı dolaştıkları görüldü.

ABD, aşamalı referandumlar nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayacağını söylerken, AB üye ülkeleri oylamaya katılan herkese yaptırımlar da dahil olmak üzere sekizinci tur önlemleri düşünüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerindeki insanların tehditle ve bazen de silah zoruyla evlerinden ve işyerlerinden alındığını söyledi. “Bu, özgür ve adil seçimlerin tersidir. Ve bu, barışın tersidir, dikte edilmiş bir barıştır” dedi.

Tatbikat geçen Cuma günü Ukrayna’nın %15’inde sadece birkaç gün önceden haber verilmesiyle başladı. Rus devlet medyası, silahlı muhafızların kullanımının güvenlik amaçlı olduğunu savundu, ancak bunun sakinleri korkutma gibi ek bir etkisinin olduğu açıktı.

Enerhodar’dan bir kadın BBC’ye verdiği demeçte, “Sözlü olarak cevap vermelisiniz ve asker cevabı kağıda işaretler ve saklar” dedi.

Rusya, ilhak etmeye karar verdiği dört bölgenin hiçbirini tam olarak kontrol etmiyor. Luhansk’ın çoğu Rus elinde kalsa da, Moskova Donetsk’in yalnızca %60’ını kontrol ediyor.

Rus kuvvetlerinin Ukrayna’yı kuzeyden, doğudan ve güneyden işgal etmesinden yedi ay sonra, dört alanda da savaş hala ön saflarda sürüyor. Güneydeki Zaporizhzhia bölgesinin başkenti sıkı bir şekilde Ukrayna hükümetinin kontrolü altında ve Kherson’da bir karşı saldırı sürüyor.

Rusya tarafından atanan yetkililer aylardır ilhak çağrısında bulunsalar da, Ukrayna’nın Eylül ayındaki askeri başarıları Kremlin’i zorlamış görünüyor.

Ukrayna ordusu kuzeydoğunun büyük bir bölümünü geri aldı ve Perşembe günü kuvvetlerinin Donetsk’teki stratejik açıdan önemli Lyman kentinde Rus birliklerini kuşattığını söyledi.

Geçen hafta, Vladimir Putin askeri bir çağrıyı duyurdu ve Rus topraklarını savunmak için nükleer silahlar da dahil olmak üzere elindeki tüm araçları kullanmakla tehdit etti. Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerini ilhak ederek, bazı hükümetlerin Kiev’e askeri yardımlarını durdurması umuduyla, Rus topraklarının Batı silahlarının saldırısına uğradığını iddia edebilecek.

Ancak Ukrayna dışişleri bakanı, sahte oyların savaş alanında herhangi bir etkisi olmayacağı konusunda uyardı.

Putin, yüz binlerce Rus’u ön saflarda birliklerini desteklemek için seferber etme yolunda hatalar yapıldığını kabul etti. Düzinelerce şehirde yaklaşık 2.400 protestocu tutuklandı ve sınırdan akın eden bir Rus erkek göçü yaşandı.

Sadece Kazakistan Salı gününe kadar 98.000 kişinin geldiğini bildirdi ve Gürcistan sınırında uzun kuyruklar oluştu. Finlandiya, Cuma gününden itibaren Rusların turizm veya diğer AB ülkelerine seyahat için girişlerini önemli ölçüde kısıtlayacağını duyurdu.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu