
Yunanistan: 2 göçmen gemisi battıktan sonra 22 ölü, düzinelerce kayıp
Perşembe günü bir Yunan adasının açıklarında rüzgarın savurduğu sularda parçalanan enkazın ortasında cesetler yüzdü, iki göçmen teknesinin ayrı ayrı batması sonucu ölenlerin sayısı 22'ye yükselirken, birçoğu hala kayıp.
Gemiler yüzlerce mil arayla aşağı indi, bir vakada ada sakinleri ve itfaiyeciler batık göçmenleri sarp kayalıklardan güvenli bir yere çekerken dramatik bir gecede kurtarma çabalarına yol açtı.
Gemi enkazları, deniz sınırları ve göç konusunda hararetli bir anlaşmazlık içinde olan komşuları Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilimi daha da artırdı.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, “trajik can kaybı için derin üzüntü duyduğunu” dile getirdi ve kurtarma ekiplerinin “kahramanca” çabalarını övdü.
Miçotakis, “Gelecekte bu tür olayların meydana gelmemesi ve masum insanları avlayan kaçakçıların tamamen ortadan kaldırılması için gerçekten çok daha önemli bir işbirliği yapma zamanıdır” dedi.
Yunanistan’ın doğusundaki Midilli adasındaki sahil güvenlik, yaklaşık 40 kişiyi taşıyan bir botun batması sonrasında 16 genç Afrikalı kadın, bir erkek ve bir erkek çocuğun cesetlerinin bulunduğunu söyledi. Sahil güvenlik yetkilileri, 10 kadının kurtarıldığını, diğer 12 göçmenin ise kayıp olduğuna inanıldığını söyledi.
Sahil güvenlik, bir erkeğe ait son cesedin, arama kurtarma operasyonuna yardım eden Avrupa Birliği Frontex sınır teşkilatından dalgıçlar tarafından bulunduğunu söyledi.
Sahil güvenlik sözcüsü Nikos Kokkalas, Yunan devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Kurtarılan kadınlar tam bir panik halindeydi, bu yüzden hala ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz” dedi. “Kadınların hepsi 20 yaş üstü Afrika ülkelerindendi. … Hem karada hem de denizde arama yapılıyor ve umarız hayatta kalanlar karaya ulaşabilmiştir.”
İkinci kurtarma çalışması birkaç yüz kilometre (mil) güneybatıda, bir yelkenlinin kayalara çarpıp battığı Kythira adasının açıklarında başlatıldı.
En az dört göçmenin cesetleri, kayalıkların altında yattan yüzen enkaz arasında görüldü. Yetkililer, cesetler kurtarıldığında ölümlerin resmi olarak kaydedileceğini söyledi. İran, Irak ve Afganistan’dan 80 kişinin kurtarıldığını, hala kayıp olduğuna inanılan 11 kadar kişinin arandığını da eklediler.
Bölgedeki rüzgarlar Kythira’da bir gecede saatte 70 kilometreye (45 mph) ulaştığında, halatlara tutunan hayatta kalanlar sarp kayalıklardan güvenli bir yere çekildiler, çünkü diğerleri alt kısımdaki küçük kayalık alanlarda sıralarını beklerken dalgalarla savruluyordu.
Associated Press’e yerel bir sakin olan Martha Stathaki, “Buradaki tüm sakinler yardım etmek için limana indi” dedi.
“Teknenin kayalara çarptığını ve insanların kendilerini kurtarmak için bu kayalara tırmandığını görebiliyorduk. İnanılmaz bir manzaraydı.”
Kythira, Türkiye’nin yaklaşık 400 kilometre (250 mil) batısındadır ve kaçakçılar tarafından Yunanistan’ı geçip doğrudan İtalya’ya gitmek için sıklıkla kullanılan bir rota üzerindedir.
Yunanistan ve Türkiye arasında denizdeki göçmenlerin güvenliği konusunda geçici bir anlaşmazlık yaşanıyor ve Atina, komşusunu kıyı şeridinde faaliyet gösteren kaçakçıları durdurmamakla ve hatta göçmenleri Avrupa Birliği üzerinde siyasi baskı uygulamak için kullanmakla suçluyor.
Yunanistan’a ulaşan göçmenlerin çoğu yakındaki Türkiye’den seyahat ediyor, ancak kaçakçılar son aylarda Türkiye kıyı şeridine yakın doğu Yunan adalarının çevresinde yoğun devriye gezen sulardan kaçınmak için rotalarını değiştirdi – genellikle daha büyük riskler alarak -.
Yunanistan Denizcilik Bakanı Yannis Plakiotakis, “Bir kez daha, Türkiye’nin acımasız kaçakçı çetelerine toleransı insan hayatına mal oldu” dedi.
Türk sahil güvenliği faaliyetlerine engel olmadığı müddetçe kaçakçılar, güvenlik önlemleri olmaksızın talihsiz insanları hava şartlarına dayanamayan teknelere tıkarak canlarını tehlikeye atıyor” dedi.
Türkiye iddiaları reddediyor ve Yunanistan’ı kamuoyu önünde geri itme olarak bilinen pervasız bir şekilde sınır dışı etmekle suçluyor.